Магистърска програма на ВСУ „Черноризец Храбър“

Уважаеми колеги,
Въз основа на проведена анкета и проявен Ваш интерес Ви информираме, че ВСУ „Черноризец Храбър“, разкрива от летния семестър на 2013/2014

Магистърска програма

„Опазване на културното наследство”


Образователно-квалификационна степен: магистър

След придобита професионална квалификация “Aрхитект”, „Строителен инженер“ и „Архитект-дизайнер“

Форма и продължителност на обучението: редовна – 3 семестъра ( 2 + 1/ дипломна работа)

Образователни и квалификационни цели: Обучението в магистърска програма “Опазване на културното наследство“, цели специализация в областта на недвижимото културно наследство, чието значение нараства в условията на глобалното общество и стимулиране на културната идентичност и многообразие.

Включва усвояване на традиционни и най-съвременни методи за опазване и ревитализиране на културното наследство – консервация, реставрация, адаптация, реконструкция, модернизация, реновация, конверсия и др.

Успешно завършилите курса придобиват висока квалификация в широк спектър от дейности, свързани с недвижимото културно наследство – експертизиране, проучване, проектиране, мониторинг, превенция и поддържане.

Гаранция за качеството на квалификацията е участието на наши изтъкнати специалисти, както и гост-професори от Политехника Милано, с която ВСУ “Черноризец Храбър” има двустранен договор за сътрудничество.

Завършилите магистри намират реализация в местните и централни органи на управление (държавни, общински, професионални), в научните институти, в Националния институт за недвижимо културно наследство, в регионалните центрове по консервация и реставрация, в сферата на образованието, в музеите, масмедиите, в туризма, във фондации и неправителствени организации, граждански и браншови организации, чиито предмет на дейност е свързан с опазване на културното наследство, също като участници в екипи за проектни и научни изследвания за архитектурно и урбанистично опазване, при разработване и промяна на законодателството в регионалното и градско планиране и опазването на околната среда.

Успешно завършилите ще получат квалификация „магистър по опазване на културното наследство“ с диплом за специалните знаци за качество и признаване на образованието в Европа – ECTS Label и DS Label, с които е удостоен Варненският свободен университет.

Условия за прием:   До 01.03.2013 г. се кандидатства с:
- Диплом за магистър архитект/ магистър инженер/ бакалавър архитект-дизайнер/ бакалавър архитект

· Балообразуване: Балът за класиране се образува от сбора на точките, постигнати от общия успех в диплома и оценката по един предмет с историческа насоченост.

· Допълнителни условия:  За предимство се зачитат авторски разработки, и/или участие в проекти и реализации по предмета на квалификацията.

След преглед на документите в двуседмичен срок се определя дата за интервю с кандидатите.


Възможности за продължаване на обучението във ВСУ:

· Придобиване на образователна и научна степен “доктор”.

Информация:

· Учебният план отразява изискванията на Министерството на културата за компетентност по условията за вписване в регистъра на лицата с право да извършват дейности по консервация и реставрация.

· Учебният план включва система за практическо обучение и участие на преподаватели с богат опит от Политехника Милано.

Срокът за записване е 15 март 2013 г.



Ръководител на магистърската програма:
проф.д-р арх. Росица Никифорова

За допълнителна информация:  тел.: 052/359 579
e-mail: nikiforova@vfu.bg; arch@vfu.bg; as@vfu.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар