СРЕЩА-РАЗГОВОР „БЪЛГАРСКИТЕ КАНДИДАТУРИ ЗА ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА”



              На 14 юни в Централния дом на архитекта се проведе среща-разговор на тема „Българските селища кандидати за Европейска столица на културата през 2019 година”. Срещата бе по ивнициатива на дружество „Архитектурно наследство” при Съюза на архитектите в България. Секретарят на дружеството Явор Банков представи тезисно акцията „Европейски столици на културата”, която се провежда от  1985 година по решение на Съвета на министрите на културата на Европейския съюз.  Целта й е да се популяризира богатството и разнообразието на европейските култури, да се стимулира взаимното разбирателство между народите и принадлежността им към общото европейско семейство, да се изявяват общите им корени и споделени стремежи.  Тази идея вече придобива планетарен характер – провежда се и акция „Арабска столица на културата” под егидата на Арабската лига и ЮНЕСКО.  
            Известните засега кандидатури от българска страна (крайният срок за кандидатстване е 18 октомври т.г.) са София с Югозападния район, Пловдив (който е бил съпътстващ град през 1999 г за едни месец в акцията), Бургас, Варна,  Шумен, Русе и Велико Търново.След двустепенна процедура през 2015 г. ще бъде обявено българското селище, което заедно с едно от Италия ще станат Европейски столици на културата през 2019 г.  Концепцията за темата и събитийната програма през цялата година ще бъдат водещи при избора.
            Доц.  Светлана Христова от Югозападния университет, специалист по социология и културология на градските пространства,  бе основния медиатор на разговора. Акцент бе сложен върху недвижимото културно наследство като ресурс за кандидатурите.Активно се включиха доц. д-р Георги Вълчев, ръководител на катедра „Културология” в СУ „Св. Климент Охридски”, Божидар Алексиев, ръководител на секция „Култура” в СБЖ, арх. Полина Герджикова и др. членове на дружеството и гости. Дискутираха се критериите за кандидатура, проявяваните сега и възможните в бъдеще слабости на кандидатите, формите на мениджмънт на акцията от страна на общините,  икономическите плюсове и рискове пред тях. Цитиран бе опитът на австрийския град Грац от 2003 година, представен в писмо от проф. д-р арх. Григор Дойчинов, преподавател в Техническия университет на Грац.
            Специално дошлите за срещата представители на Община Велико Търново арх. Донка Колева и Иван Кръстев изложиха основните  идеи за кандидатурата на старата българска столица. Присъстващите приветстваха  визията  на общината за това.
              Всички участници в срещата се обединиха, че в най-близко време е необходима обща среща на представителите на българските селища кандидати за Европейска столица на културата под егидата на Министерството на културата с експертите от БНК на ИКОМОС, дружество „Архитектурно наследство” при САБ, специалистите по градско планиране, културология , социология  и др. за да се помогне при подаването на кандидатурите и разработването и реализирането на  плана за действие на утвърденото селище. Председателят на Общинският съвет на Пловдив арх. Илко Николов подкрепя тази идея. Което и да е избраното селище, то ще представлява България пред Европа и света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар