ОТГОВОР НА ГОТВАЧКАТА



Случайно, отваряйки Фейсбук  в общество Нет – самоопределило се като свободната медия за политика, анализи, интервюта, любов, открих заглавие “Лъжите на НИНКН”. Писанията на Мариела Стефанова, самоопределила се като последна инстанция на истината, ме развеселиха с напъните си и с уличния жаргон на изказа си - поредната “калинка”, назначена в периода на властване на ГЕРБ. Разбира се, когато от всеки ред излизаше по една лъжа и клевета лично към мен, към колегите ми и към институцията, в която работя, а госпожата по съвсем случаен и меко казано незаконен начин се подвизава в този институт вече близо 6-7 месеца, получавайки държавна заплата, без да има необходимия ценз, без да е положила минимално усилие и без да се е явила на изискващия се изпит, вече не ми беше смешно. В този пасквил, освен многобройните правописни грешки, има по най-малко една лъжа във всяко изречение. Не зная какво има предвид г-жа Мариела Стефанова като говори за “незаконни договори, корупционни схеми и други престъпления” в института. Вероятно визира своето назначение и това на г-н Суруджийски, и в този случай е напълно права, защото не зная как се назначава човек завършил ТОХ – техникум по обществено хранене на място за архитект в специализирана дирекция в Национален институт за недвижимо културно наследство, без висше образование, без да се е явил на конкурс, а след две седмици преназначен на място PR (връзки с обществеността), пак без конкурс със заплата, която превишава два пъти заплатата на начинаещ архитект. Разбираем е нейният вопъл за “ръководството, което се опитало да промени” НИНКН, като назначи няколко “калинки”. А какво да кажем за г-н Суруджийски с диплома за бакалавър “начална педагогика”, завършил отгоре до долу с тройки, за когото лично директорът г-н Росен Вълков обявява конкурс за място на архитект отново в специализираната дирекция “Експертна и методическа дейност”, с обявена заплата за гл. експерт, превишаваща заплатата на началник отдела. След като лично подготвя въпросите и провежда процедурата по конкурса, без да запознае прекия ръководител на звеното, в което назначава некомпетентния Пл. Суруджийски, (въпреки особеното мнение на двама от изпитната комисия), директорът Вълков преназначава “опитния” Суруджийски за главен секретар на НИНКН. Не е ясно дали случайно е направил запитване до комисията по досиетата за наличие на такова за г-н Суруджийски, каквото се изисква за този пост?
Това ръководство, което взема всички решения еднолично, без да се съобразява с мнението на другите ръководители, без да се вслушва в съветите на юрисконсулта за незаконно подготвени и проведени конкурси и заповеди, продължи с незаконосъобразните си действия. Тъй като този юрисконсулт, който беше спечелил мястото на държавен служител в конкурс, не можеше да се уволни, директорът, без да се съветва с ръководството на института, закри бройката за държавен служител – юрисконсулт, а на следващия ден назначи друг послушен юрист, без конкурс.
Ремонтът на почивната база в Созопол е извършен от архитекти от НИНКН, защото проектите са техни и авторският надзор е тяхно право и задължение, но директорът Вълков изпрати “бакалавъра начална педагогика” да обзавежда базата в Созопол, види се като компетентен по всички въпроси.
Интересен е случаят с информационния бюлетин, който е основната работа на г-жа Мариела Стефанова. Отбелязвам мимоходом, че в този бюлетин основният списовател е Мариела Стефанова, вероятно като “най-изявен специалист по опазване обектите на културното наследство”. Няма да се спирам на нескончаемите правописни грешки, само искам да отбележа липсата на всякаква научна фактология и използван понятиен апарат в тези списования, като например статия за Казанлъшката гробница е илюстрирана със снимки от Свещарската гробница, с изнасяне на “научен факт, че гробницата е строена от ІІІ до ІV век преди Христа.” Този стенвестник, който официално се води за популяризиране на културното наследство в обществен интерес, с публикациите на Мариела Стефанова срина професионалния и научен авторитет на институцията и публикува частни реклами на фирми, което е конфликт на интереси.
Не ми е ясно какво точно има предвид Мариела Стефанова като говори за “посрещане на нож всяко намерение за промяна” и ”налагане на дисциплинарни мерки”. Изглежда г-жа Мариела Стефанова се изживява като някакъв вид военен или полицейски началник, тъй като иска да налага “дисциплинарни мерки”. Интересно е, че се явява в такава яростна защита на арх. Росен Вълков, но нищо не споменава, че съгласно Закона за културното наследство всеки архитект в НИНКН, дори и директорът следва да има най-малко 5 години трудов стаж в областта на опазване на недвижимото културно наследство. А директорите в НИНКН се назначават с издържан конкурс. Не е много ясно каква далавера има предвид и какво разбира под “връткане”, тъй като тези безпочвени обвинения намирисват на доноси, но от думите й излиза, че самата тя е наясно с голямото “връткане”, каквото и да значи това?
Но е добре да се замисли, защото с всички тези нечистоплътни подмятания, може да се озове в съда за клевета.
Не е много ясно какво точно има предвид Мариела Стефанова и като споменава арх. Кандулкова. Истината е, че арх. Кандулкова е един от признатите професионалисти в областта на опазването на културното наследство и мръсните подмятания на неосъществената като PR “калинка” издават страха й, че след спечелването на делото в съда с незаконното й уволнение от Вежди Рашидов, арх. Кандулкова може да се върне и да заеме мястото си като директор на НИНКН, което е спечелила в законен конкурс.
Откровена лъжа е, че арх. Росен Вълков е въвел системата АКСТЪР, тъй като тя е въведена още през 2010г. по времето на арх. Кандулкова.                                                              Мариела Стефанова изглежда се взема много насериозно, след като вече започна да разбира от архитектурни проекти, ЗУТ и законови рамки. Колко му е на една “калинка” да си въобрази, че може всичко след като има кой да я оправомощи незаконно. А това да хвърлят  кал по другите, “калинките” най-много го могат.            Нали все остават ненаказани. Накрая искам да отбележа, че цитатът на Мариела Стефанова, с който започва и свършва пасквилът й, много й приляга – “мърша”. Човек без достойнство, без собствена светлина, мълзелив, търсещ подмолни начини да се уреди на място, което не е заслужил, с основно занимане - оплюване на другите, които все пак цял живот са се доказвали на мястото си с упорит труд. Да, “лъжите в НИНКН” станаха много, драга Мариела Стефанова, и ако имахте малко достойнство, Вие, Пламен Суруджийски, Вела Ирикева, Росен Вълков, щяхте масово да напуснете, защото вкупом сте изначално непотребни. Но откъде толкова достойнство!!!........                                               





Няма коментари:

Публикуване на коментар