200 години от рождението на френския архитект и реставратор Йожен Виоле ле Дюк




Реставраторът на Парижката Света Богородица

Каркасон
Роден в Париж на 27 януари 1814г., Виоле-ле-Дюк – познат на широката публика като архитект и теоретик на възстановяването на старинни сгради. В началото на 1830, той основава движение за реставрация и опазване на средновековното наследство във Франция.Той е известен с програмата си за възстановяване на последната крепост на катарите – Каркасон, през втората половина на XIX век и със скандала, породен от тази реставрация. Укрепеният град е обявен  от ЮНЕСКО за паметник на световното културно носледство. Неговите средновековни стени  са строени върху римски основи и подчертават неговото историческо значение. Освен това ЮНЕСКО признава и консервационната работа, извършена през XIX век от архитекта Йожен Виоле ле Дюк. Имало е концепция старият град да бъде разрушен, но Каркасон се спасява от гибел благодарение на местна кампания срещу това решение.

Монт Сент Мишел 

Пиерфон
Негови произведения са едни от най- красивите замъци и крепости като Монт Сент Мишел и замъка Пиерфон. 

Монт Сент Мишел е бил вдъхновение за архитектурата на Минас Тирит във филма от 2003 г. Властелинът на пръстените, а Пиерфон е сценична площадка за множество филмови продукции.





Доктрина:

12те кули на Папския дворец от Виоле ле Дюк

"Реставрацията на една сграда не е да се поддържа, ремонтира или възстановява, а да се преправи до завършено състояние, което може и да не е съществувало до този момент."






Неговия иновативен подход и уникален готически стил са причините и до ден днешен Виолет ле Дюк да остане в историята като е един от най-интересните и влиятелни архитекти.


Няма коментари:

Публикуване на коментар